Spiegelbol motors

Bij een spiegelbol hoort natuurlijk ook een passende spiegelbol motor. De motor wordt aan het plafond of ander hoog object gemonteerd, waarna de spiegelbol aan de motor wordt gehangen. Zodra de motor aangezet wordt, draait de spiegelbol in een rustig tempo rond. Richt vervolgens een aantal kleurige pin spots op de bol en je creëert in de hele ruimte een feestelijk effect van kleurige bewegende vlakjes. Wij hebben diverse motoren in ons assortiment. Van eenvoudige batterijgevoede modellen tot professionele modellen die een spiegel bol tot 500 kg en twee meter doorsnede kunnen dragen. Bestel vandaag je spiegelbol en motor en zet hem morgen in op je spetterende party.

Kies de juiste spiegelbol motor

Heb je een spiegelbol, dan heb je natuurlijk ook een motor nodig om de bol in een gelijkmatig tempo rond te laten draaien. Zo creëer je het perfecte lichteffect op je party of andere gelegenheid. Wij hebben diverse modellen spiegelbol motor op voorraad, die voor uiteenlopende spiegelbollen geschikt zijn. Bij het uitzoeken van een spiegelbol motor zijn er enkele belangrijke eigenschappen waar je op moet letten. Zo zijn er verschillen in motorkracht, maar ook in draagkracht van de spiegelbol motor. We bespreken deze eigenschappen hieronder, zodat je eenvoudig in onze webshop de juiste spiegelbol motor kan uitzoeken die het beste bij jou en jouw lichtshow past.

Soorten spiegelbol motor

We sommen hier een aantal modellen voor je op. De kleine spiegelbol motor voor tuinparty’s werkt op batterijen. Handig, want zo kun je de motor en spiegelbol zonder snoeren in je partytent of aan bijvoorbeeld een boomtak ophangen. Omdat het langzaam ronddraaien weinig energie kost, gaan de batterijen lekker lang mee. Gebruik je deze motor vaak, kies dan voor een set oplaadbare batterijen. De netspanning spiegelbol motor is bedoeld voor permanente montage aan plafond. Ze werkt op 230 volt netspanning. Het is handig om de motor via een verlengsnoer te voeden. Op deze manier kun je de motor op afstand aan en uit zetten.

Zware uitvoering

De zware stage spiegelbol motor is speciaal ontworpen voor het gebruik op met name podia en festivals. Deze zwaargewicht kan spiegelbollen tot 500 kg torsen. Hij is voorzien van stevige kettingogen, voor een stevige en veilige montage van deze zwaargewicht spiegelbol. Deze spiegelbol motor wordt via een speciale DMX interface van energie voorzien. De interface kan op zijn beurt weer op een DMX controller worden aangesloten, zodat de snelheid traploos geregeld kan worden. DMX is een universeel systeem waarmee meerdere soorten effecten kunnen worden aangestuurd, behalve spiegelbollen kunnen ook alle soorten theaterlicht, rookmachines en dergelijke vanuit een centraal punt worden aangestuurd.

Draagvermogen

Bij een kleine bol kun je met een kleine motor toe, maar bij een grote bol heb je een stevige motor nodig. Nu kost het ronddraaien van een spiegelbol niet veel energie, maar grote bollen hebben een hoog gewicht en dat gewicht moet door de as van de spiegelbol motor gedragen worden. Koop je een te lichte spiegelbol motor dan heb je kans dat door de hoge trekkracht die de bol op de motor as uitoefent de as van de motor niet meer soepel rond draait. Hierdoor gaat het mooie lichteffect van een elegant draaiende bol verloren. Door het te hoge gewicht kan de lagering van de as defect raken of de as kan door de te hoge belasting uit het motorhuis worden getrokken. Hierdoor valt je spiegelbol naar beneden. Veel spiegelbollen zullen een val niet overleven, waardoor je met een grote schadepost zit. Koop altijd een spiegelbol motor met voldoende draagvermogen. Wil je een spiegelbol van 8 kg ophangen, dan heb je een spiegelbol motor nodig met minimaal draagvermogen van 8 kg. Een motor met maximaal draagvermogen van 5 kg is voor deze bol te licht. Een spiegelbol motor met draagvermogen van 10 kg is ruim voldoende voor het dragen van deze bol.

Draaisnelheid

Er zijn enkele dingen belangrijk om het juiste “classic” lichteffect van gelijkmatig over de dansvloer en muren bewegende gekleurde lichtvlekken te creëren. Een ervan is de diameter van je spiegelbol. Hoe groter de diameter van de bol, hoe langzamer de bol moet draaien voor het juiste effect. Daarom hebben we in ons assortiment motoren met instelbare draaisnelheden. Wil je nog meer controle over de draaisnelheid van de motor, schaf dan een model aan met een DMX aansluiting. Je kunt dan met een DMX controller unit de snelheid van de bol met de slider van de DMX unit traploos instellen. Om de selectie eenvoudig te maken, staat bij elke motor de maximale diameter van de spiegelbol vermeld. Zo vind je snel de motor waarmee voor elke diameter spiegelbol nog steeds het gewenste lichteffect kan bereiken.

Spiegelbol motor ophangen

Zorg dat de spiegelbol motor altijd stevig aan het plafond is gemonteerd. Zeker bij de zwaardere bollen komt er veel kracht op de ophangpunten te staan. Ga je zelf aan de slag, zorg er dan voor dat je montagemateriaal van hoge kwaliteit gebruikt. Stel je op de hoogte van de maximale belasting van het materiaal dat je gebruikt en neem een ruime veiligheidsmarge. Neem bij voorkeur een veiligheidsmarge van een factor twee tot drie. Laat voor het ophangen van een zware spiegelbol bij twijfel een vakman beoordelen of het plafond geschikt is voor bevestiging van een zware last. In een commerciële of professionele omgeving is het zelfs verplicht om de motor voor het eerste gebruik door een vakman te laten installeren. Laat de vakman te werk gaan volgens DIN EN 60598-217. Dit is de veiligheidsnorm voor toneel (stage) verlichting. Je weet dan zeker dat je zware spiegelbol veilig is opgehangen volgens de strenge Duitse veiligheidsnormen.

Spiegelbol motor dubbele borging

Volgens de geldende veiligheidsnormen is het verplicht om in commerciële en professionele omgevingen spiegelbollen dubbel te borgen. Wat betekent dubbel borgen? Normaal hangt een spiegelbol met een enkele kabel of ketting aan de motor. Bij een dubbele borging wordt er een tweede kabel gebruikt. Deze mag niet aan dezelfde haken worden gemonteerd. Om aan deze eis te voldoen zijn de zwaardere spiegelbollen voorzien van een tweede haak. De as van de zwaardere spiegelbol motor is voor dit doel ook voorzien van een tweede haak. Het is de bedoeling dat een tweede kabel of ketting aan deze extra haken gemonteerd wordt. Laat de kabel of ketting enigszins los hangen, ze mag dus niet strak staan. Mocht er iets gebeuren met de primaire ophanging, dan vangt de veiligheidborging de bol op. Deze hangt dan weliswaar scheef, maar zal niet op de grond of op het publiek vallen. Je moet dan wel onmiddellijk actie ondernomen, omdat de zware bol dan alleen maar aan één veiligheidskabel hangt.

Vragen en advies

Heb je vragen over een spiegelbol motor, heb je vragen over welke van onze sets te kiezen of wens je een meer technische vraag over een spiegelbol motor te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "De spiegelbol was goed verpakt en snel geleverd. " 8,0
Zeer goed "We zijn zeer tevreden over de levering van de spiegelbol, nu kan het feest echt gaan beginnen." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links