Spiegelbol sets

Spiegelbol sets zijn weer helemaal in! Ze zijn populair geworden in de jaren 70 tijdens het discotijdperk. Daarom worden ze soms ook wel discobollen genoemd. Een spiegelbol set bestaat uit een ronde bol met daarop kleine reflecterende vlakjes van glas of metaal. De bol hangt aan een plafondmotor die ervoor zorgt dat de bol langzaam wordt rondgedraaid. Vervolgens wordt met een spot een bundel licht op de bol gericht. Dit licht reflecteert op de vele spiegeltjes en dit zorgt ervoor dat er door de hele ruimte bewegende lichtvlekjes te zien zijn. Met een spiegelbol set koop je voordelig een spiegelbol met motor en bijpassende spot.

Hoe werkt een spiegelbol set?

Een spiegelbol set bevat een ronde bol, ook wel “sfeer” genoemd, die bekleed is met kleine reflecterende vlakjes. Deze spiegeltjes reflecteren het licht dat erop valt. Wordt er een lichtbundel op de spiegelbol geprojecteerd, dan reflecteren de spiegel vlakjes het licht allemaal in een net iets andere richting. Dit creëert een bijzonder effect van lichtvlakjes die overal in de ruimte op de vloer, op het plafond en op de muren te zien is. Om een mooi dynamisch effect te creëren, wordt de spiegelbol door een motor langzaam rondgedraaid. Hierdoor bewegen alle geprojecteerde vlakjes over vloer, muren én over het aanwezige publiek. Hiermee kun je een bijzonder feestelijke sfeer creëren. Om het effect van een spiegelbol set echt goed uit te laten komen, is het belangrijk dat de spiegelbol door één of meerdere sterke spots beschenen wordt. Het effect van een spiegelbol set werkt het beste als de bol hoog in een ruimte en ongeveer in het midden wordt opgehangen. Voor de veiligheid is het belangrijk dat niemand zijn hoofd aan de bol kan stoten en liefst ook niet met uitgestoken armen de bol kan aanraken. Natuurlijk is een spiegelbol set ook goed op een podium in te zetten. Experimenteer dan met de juiste ophanging.

Welke spiegelbol set kun je het beste kiezen?

De keuze van een spiegelbol set hangt helemaal af van hoe groot de ruimte is en hoeveel ruimte je hebt om de bol mooi en veilig op te hangen. Voor kleine ruimtes voldoet een bol van 20 centimeter. Heb je meer ruimte en een grotere zaal dan kun je een spiegelbol set kopen met een grotere bol bijvoorbeeld 30 cm. Bedenk dat je de bol aan de motor op moet hangen en dat het voor een mooi effect belangrijk is dat de bol niet strak tegen de motor aanhangt, maar dat er 20 tot 40 centimeter ruimte tussen bol en motor zit. Bij een spiegelbol set wordt een motor geleverd die geschikt is om het gewicht van de bol te dragen. Afhankelijk van de bij de spiegelbol set geleverde motor heeft deze één, twee of meerdere standen voor het toerental van de motor. Op deze manier kun je het effect dat de spiegelbol set geeft aanpassen aan de sfeer. Een langzaam toerental voor een rustige sfeer, bijvoorbeeld voor een lounge. Of een wat sneller toerental voor een levendige en feestelijke sfeer op de dansvloer. Bij de spiegelbol set wordt een passende pinspot geleverd. We hebben ook spiegelbol sets met een extra stroboscooplamp.

Spiegelbol verlichting

Bij een spiegelbol set wordt een passende pinspot geleverd. Deze spot is voorzien van een ingebouwde parabolische reflector. Deze reflector zorgt voor een sterk gebundeld licht. Plaats de pinspot niet vlak op de spiegelbol maar op een afstand van circa een tot drie meter. Zorg er ook voor dat het publiek niet door de lichtbundel van de pinspot verblind kan worden. Je kunt, als de ruimte dit toelaat, de spiegelbol het beste schuin van onder laten verlichten. Hierbij komt de pinspot dus lager te hangen dan de spiegelbol en schijnt schuin omhoog. Voor een feestelijk effect is het natuurlijk leuk om verschillende kleuren licht te gebruiken. Hiervoor leveren wij spiegelbol sets die een pinspot hebben die voorzien is van een kleurensectorwiel. Dit sectorwiel bestaat uit een schijf met sectoren in verschillende kleuren. De sector is aan een motortje bevestigd dat de sector rond kan laten draaien. Op deze manier kun je, door de sector te laten draaien, kiezen welke kleur licht je op de bol wilt laten schijnen. Laat het sectormotortje draaien tot de juiste kleur voor de spot staat en zet het motortje dan uit. Je kunt het motortje natuurlijk laten draaien waardoor je een wisselend kleureffect krijgt.

Spiegelbol set veilig monteren

Veiligheid is een van de allerbelangrijkste aspecten bij het monteren van een spiegelbol set. Het is belangrijk dat je de motor van de spiegelbol set veilig en stevig monteert. De motor is voorzien van een flens met schroefgaten. Hiermee kan de motor op bijvoorbeeld een plafondbalk gemonteerd worden. Het is ook mogelijk om de motor rechtstreeks op een betonnen plafond te monteren. Gebruik bij het monteren op een houten balk, houtschroeven van het juiste formaat. Bij montage in hout is het belangrijk om de gaten met de juiste diameter voor te boren. Zo zorg je ervoor dat het hout niet gaat splijten. Wil je de motor aan een betonnen plafond monteren, gebruik dan het juiste formaat muurpluggen en bijpassende schroeven. Laat je bij je plaatselijke bouwmarkt adviseren welk materiaal je kunt gebruiken om de motor en bol veilig op te hangen. Twijfel je, dan kun je de motor het beste op laten hangen door een gecertificeerd vakman. Hou er bij het ophangen van de pinspot rekening mee dat deze spot bij gebruik behoorlijk warmte kan ontwikkelen. In verband met brandgevaar is het belangrijk dat de pinspot deze warmte goed kwijt kan. Hang hem dus niet aan de nok van een puntdak.

Vragen en advies

Heb je vragen over een spiegelbol set, heb je vragen over welke van onze spiegelbol sets te kiezen of wens je een meer technische vraag over een spiegelbol set te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "De spiegelbol was goed verpakt en snel geleverd. " 8,0
Zeer goed "We zijn zeer tevreden over de levering van de spiegelbol, nu kan het feest echt gaan beginnen." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links