PAR lampen

Een PAR lamp is een lamp die bestaat uit een metalen huis met daarin een persglas lamp. De persglas lamp is een lamp die voorzien is van een reflector. Deze reflector bestaat uit een aluminium laag die aan de binnenkant van de lamp is opgepompt. Om een goede geconcentreerde bundel licht te krijgen is de reflector parabolisch. De voorkant van de persglas lamp is lensvormig. Dit bundelt de lichtstroom die uit de lamp komt nog eens extra. De lamp dankt zijn naam aan de parabolische gealuminiseerde reflector. In het Engels: Parabolic Aluminized Reflector lamp afgekort PAR lamp. De moderne PAR lampen zijn voorzien van RGB leds die veel voordelen bieden.

Waar op letten bij het bestellen van een PAR lamp?

De maat van een PAR lamp wordt van oorsprong in de Engelse maat van achtste inches aangeven. De bekende PAR64 lamp is 64 / 8= 8 inch. In centimeters is dit 8 x 2,54 = 20,32 cm. De lichtbundel van de PAR lamp is vast en kan niet worden ingesteld. De lamp geeft als hij op een podium wordt gericht een ovaal lichtbeeld zonder gefocuste randen. De instelling kan niet veranderd worden. Er zijn lampen te koop in de types: extra wide flood, wide flood medium flood, narrow spot en extra narrow spot . Hiermee worden de volgende openingshoeken aangeven: wide flood is 70 graden, medium flood is 24 graden, narrow spot is 14 graden en very narrow spot is 12 graden. Het opgenomen vermogen van de klassieke gloeidraad PAR lampen loopt uiteen van 30 tot 1000 Watt. Let bij het kopen en verwisselen van een klassieke PAR lamp dus op de maat, de hoek, maar ook op het wattage, de fitting en het voltage van de lamp.

PAR lampen gekleurd licht

De voorkant van de klassieke PAR lamp kan van een hittebestendig kleurenfilter worden voorzien. Een dergelijk filter heet in vaktaal “gel”. Lampen met dezelfde kleur licht op verschillende plaatsen binnen een en dezelfde belichtingsopstelling, worden vaak op één kanaal van een DMX light controller aangesloten. Je krijgt zo afzonderlijke DMX kanalen voor bijvoorbeeld rood, groen, blauw, geel en wit. De belichter kan dan eenvoudig het podium vol in een van de gewenste keuren licht laten baden. Overvloeien naar een andere kleur is dan ook eenvoudig te realiseren, door het bedienen van de verschillende sliders op de DMX controller. In de theater- en podiumtechniek worden PAR lampen vaak in groepen opgehangen. Zo worden een aantal verschillende lampen gezamenlijk aan één balk opgehangen of gezamenlijk aan een grid gemonteerd. Zo kun je snel en effectief een lichtshow opbouwen.

Moderne led PAR lampen

Bij theater- en podiumverlichting worden gloeilampen steeds meer vervangen door lampen die met leds zijn uitgerust. Leds bieden veel voordelen boven het gebruik van gloeilampen. We sommen een aantal van de voordelen voor je op. Lampen die met leds zijn uitgerust zijn een stuk duurzamer, ze hebben geen gloeidraad waardoor ze een stuk langer meegaan. Je hoeft de relatief dure lamp dus maar zelden te vervangen. Een led lamp geeft veel minder warmte af dan een klassieke gloeilamp. Hierdoor wordt brandgevaar door oververhitting sterk gereduceerd. Een volgend voordeel is het lage stroomverbruik ten opzichte van een lamp met gloeidraad. Je verlaagt hierdoor je energierekening. Een ander voordeel is een veel minder kritische energietoevoer. Je kunt veel meer lampen op één netspanningsgroep aansluiten zonder dat de groep overbelast raakt. Je hoef dus niet meer bang te zijn dat halverwege een voorstelling de zekering eruit vliegt.

Led PAR lampen, hoe werken ze?

Moderne led PAR lampen werken volgens het RGB principe. Ze zijn voorzien van krachtige leds in drie kleuren, rood groen en blauw. Het RGB principe is bekend van flatscreen tv’s en monitoren waarbij elke pixel uit drie subpixels met de kleuren rood, groen en blauw bestaat. Met deze driekleurenleds kunnen de primaire kleuren rood, groen en blauw gemaakt worden. Maar door deze kleuren in verschillende intensiteiten gezamenlijk te gebruiken kunnen net als bij een flatscreen tv of monitor alle andere zichtbare kleuren gemengd worden. Je kunt ook wit licht maken door alle drie kleuren gelijktijdig in dezelfde intensiteit te gebruiken. Dit is meteen het grote voordeel van de RGB PAR lamp. Je bent niet meer afhankelijk van kleurfilters, je hebt met één lamp het hele kleurenspectrum tot je beschikking. Maar hoe bedien je een PAR lamp? Dat doe je op afstand via DMX.

Led PAR lampen en DMX

Om het maximale uit een moderne RGB PAR lamp zoals een PAR56 te halen, zijn ze voorzien van DMX aansluitingen. Je kunt de PAR lampen hiermee eenvoudig aansluiten op elke standaard DMX licht controller unit. Op de lamp stel je het DMX adres in, waarna je de verschillende kleuren van de lamp via de sliders van de DMX console traploos kunt regelen. Op deze manier kun je elke gewenste kleur en helderheid instellen. Heb je de beschikking over een programmeerbare DMX controller, dan kun je op je gemak lichteffecten programmeren die je tijdens de show met een druk op de knop kunt oproepen.

Led PAR lampen en netspanning aansluiting

Elke lamp moet natuurlijk van netspanning voorzien worden. De eenvoudige modellen hebben hiervoor een vast netsnoer dat je in een verdeelblok kunt steken. De duurdere modellen hebben de bekende standaard C13 en C14 apparaten aansluiting. Je kunt met snoeren die van een C13 en C14 apparatenstekker en contrastekker zijn voorzien, de netspanning eenvoudig van de ene PAR lamp naar de andere doorlussen. Dit is bijzonder handig als je meerdere lampen op een balk monteert. Op deze manier kun je je lichtshow vliegensvlug opbouwen en natuurlijk ook weer afbouwen, zonder dat je in de knoop komt met een hele snoerenspaghetti. Voor de professional zijn deze kenmerken en specificaties voor podiumlampen de hogere aanschafprijs meer dan waard.

Moving PAR lampen

Een moving PAR lamp is een bijzondere uitvoering PAR lamp. Dit is een PAR lamp waarbij je niet alleen de hoeveelheid licht maar ook de positie van de lamp op afstand kunt bedienen. Deze lampen hebben een pan- en tiltfunctie. Met de panfunctie beweeg je de lamp heen en weer. Met de tiltfunctie beweeg je de lamp op en neer. Er zijn ook uitvoeringen die een zoomfunctie hebben waarmee je traploos de openingshoek van de lichtbundel kunt regelen. Natuurlijk kunnen alle functies via een DMX unit bestuurd worden. Zo kun je helderheid en beweging via een en dezelfde controller sturen.

Vragen en advies

Heb je vragen over PAR lampen bijvoorbeeld PAR56 of PAR64, heb je vragen over welke PAR lamp te kiezen of wens je een meer technische vraag over PAR lampen te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "De spiegelbol was goed verpakt en snel geleverd. " 8,0
Zeer goed "We zijn zeer tevreden over de levering van de spiegelbol, nu kan het feest echt gaan beginnen." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links