Stroboscopen online kopen

Maak van elk feest een succes met een mooie lichtshow. Bij een goede lichtshow mag een stroboscoop flitslamp natuurlijk niet ontbreken. Je tovert er de mooiste slow motion effecten mee op de dansvloer. Met een stroboscoopeffect geef je je publiek net even dat extra zetje op de dansvloer. Wij verkopen stroboscoop lampen met de klassieke xenon flitsbuis en led stroboscopen. Of je nu een stroboscoop voor een klein huiskamerfeest of voor een grote zaal zoekt, wij hebben hem op voorraad.

Wat is een stroboscooplamp?

De stroboscoop is bekend geworden in de discoperiode tijdens de jaren 70 van de vorige eeuw. Daar werden de stroboscooplampen met succes ingezet om met het op de uitbundige discomuziek dansende publiek de mooiste slow motion effecten op de dansvloer neer te zetten. Maar wat is een stroboscoop? Het is een speciale lamp die ritmisch zeer korte flitsen licht uitzendt. De flits duurt maar een paar duizendste van een seconde. De tijdspanne tussen de flitsen is in te stellen. Deze periode wordt gemeten in flitsen per seconden en heet frequentie. Vijf flitsen per seconde staat gelijk aan een frequentie van 5 Hertz, afgekort 5 Hz. Door al het licht te dimmen en de dansvloer met een sterke stroboscooplamp te verlichten, krijg je het bekende en geliefde effect van in slow motion dansende mensen. Dit klassieke effect dat de stroboscoop veroorzaakt is het beste waar te nemen bij zich gedurende een bepaalde tijd herhalende, repeterende dansbewegingen.

Hoe werkt het stroboscoop slow motion effect?

Het slow motion effect is gebaseerd op het natuurkundige verschijnsel dat het menselijke oog traag reageert en de los waargenomen beeldjes als een filmpje interpreteert. Je oog neemt alleen iets waar gedurende de korte stroboscoop flitsen. Door de frequentie van de stroboscooplamp iets lager of hoger in te stellen dan het muziek ritme waar op gedanst wordt, verschilt bij elke flits de positie van de danser op de vloer maar een klein beetje. Het menselijke oog rijgt de beeldjes tot een filmpje aan elkaar, waardoor het fameuze slow motion effect dat iedereen met een stroboscoop verbindt, ontstaat. Het vergt natuurlijk de nodig oefening om dat effect te bereiken, maar een bekwame DJ zal na enige oefening een verbluffend effect met een stroboscoop weten neer te zetten.

Gebruik van een stroboscooplamp

Het beste effect bereik je in een donkere ruimte. Zet eerst je stroboscooplamp aan en dim de andere verlichting. Regel daarna langzaam de stroboscoopfrequentie bij, zodat je het juiste effect krijgt. Heb je eenmaal de slag van het instellen te pakken, dan kun je het effect nog verder uitbreiden door de frequentie heel rustig te variëren. Op deze manier kun je de slow motion beweging stil zetten en zelfs achteruit laten lopen. De meester DJ weet dit effect fijnzinnig in zijn mix te integreren. Omdat het flitseffect vermoeiend voor de ogen kan werken, is het af te raden om langdurig een stroboscooplamp in het totale duister te gebruiken. Je kunt bij langdurig gebruik een deel van de overige verlichting gedimd laten branden, maar dat neemt wel een deel van het slow motion effect weg. De keus is natuurlijk helemaal aan jou.

Stroboscoop met xenon flitsbuis

Er zijn twee soorten stroboscooplampen. De eerste is de al bijna klassieke uitvoering met een xenon flitsbuis. De werking van dit type is even simpel als ingenieus. De netspanning wordt gelijkgericht en hiermee wordt via een weerstand een condensator opgeladen. De xenon buis is op beide polen van de condensator aangesloten. De ingebouwde elektronica ontsteekt de buis met een hoogspanningspuls. Hierdoor wordt het gas in de buis geïoniseerd en wordt elektrisch geleidend. De condensator wordt met een hoge stroom vliegensvlug ontladen. Hierdoor licht het xenon gas korte tijd fel op. Zodra de condensator leeg is dooft de buis weer. De buis geeft dus een korte felle flits. De condensator wordt na de flits via de weerstand weer opgeladen en is dan klaar om energie voor de flits te leveren. Dit proces wordt een aantal keer per seconden herhaald, waardoor je het stroboscoopeffect krijgt.

Stroboscoop met led lamp

De tweede is de moderne variant die is uitgerust met een reeks heldere leds, een relatief nieuw fenomeen. Bij dit type nemen een serie heldere leds de plaats in van de xenon flitsbuis. Groot voordeel: leds werken op laagspanning en gaan langer mee dan een flitsbuis. Een led stroboscoop geeft je ook meer vrijheid in soorten flitseffecten. Bij de professionele unit is naast de frequentie en de lichtintensiteit ook de flitsduur in te stellen. Een led stroboscoop geeft wel een andere kwaliteit licht. De keuze voor een led stroboscoop of een xenon flitsbuis is een persoonlijke. Streef je de klassieke jaren 70 discosfeer na, dan is een xenon flitsbuis stroboscoop een must. Ben je experimenteel ingericht, dan is een led stroboscoop een prima keus. Je kunt ze natuurlijk ook allebei kopen.

DMX-sturing, audiosturing en blinder modus

Vrijwel elke stroboscoop heeft een ingebouwde optie waarmee de flitsfrequentie is in te stellen. De duurdere modellen hebben een externe aansluiting om de lamp op een externe controller of een DMX lichtbesturing unit aan te sluiten. Met de controller of de DMX unit kun je zowel de intensiteit en de frequentie regelen. Audiosturing is een modus waarbij de lamp in het ritme van de muziek flitst. Hierbij heb je meteen een goed effect zonder dat je zelf de frequentie continu aan de muziek hoeft aan te passen. De lamp pikt het ritme van de muziek op via een ingebouwde microfoon. Het blindereffect is een kort op elkaar volgende reeks flitspulsen. Dit effect mag bij de xenonlampen niet langer dan 5 seconden gebruikt worden, anders raakt de lamp oververhit en raakt defect.

Veiligheid bij gebruik van een stroboscoop

Hang je stroboscoop stevig op, dat spreekt vanzelf. Let er bij de modellen met een xenon flitsbuis op, dat deze behoorlijk heet kunnen worden. De grote modellen hebben een ingebouwde ventilator om de warmte af te voeren. Zorg bij deze modellen dat ze voldoende koele lucht kunnen aanzuigen. Hang ze dus niet in de nok van een puntdak. Het zelf proberen te repareren van een stroboscoop kan gevaarlijk zijn. De ingebouwde condensator kan nog lange tijd zijn lading vasthouden, ook als de stekker van de unit niet in het stopcontact zit. Laat repareren over aan de vakman die weet hoe hij veilig met een stroboscoop kan omgaan. Ten slotte: pas op met mensen die een aanleg hebben voor epilepsie. Het flitsen van een stroboscoop kan een epileptische aanval veroorzaken. Mensen die hier vatbaar voor zijn weten dat zelf vaak wel. Waarschuw ze door je lamp even kort aan te zetten en wacht daarna een paar minuten. Je geeft mensen dan de kans om de zaal te verlaten.

Vragen en advies

Heb je vragen over een stroboscoop, heb je vragen over welke van onze stroboscopen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een stroboscoop te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "De spiegelbol was goed verpakt en snel geleverd. " 8,0
Zeer goed "We zijn zeer tevreden over de levering van de spiegelbol, nu kan het feest echt gaan beginnen." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links